Ρόλος του φοιτητή Ιατρικής

Στα πλαίσια της καμπάνιας Cure Stigma, πραγματοποιήθηκε το Webinar “HIV | Ολιστική προσέγγιση στο χώρο της υγείας” σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας – Θετική Φωνή. Ομιλητές του Webinar ήταν ο Λοιμωξιολόγος Δρ. Μπαρμπουνάκης Εμμανουήλ και ο κ. Ηλίας Μυρσινιάς εκ μέρους της Θετικής Φωνής. 

Στα πλαίσια του Webinar οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την HIV λοίμωξη, να αποκτήσουν βασικές γνώσεις που χρειάζεται ένας μελλοντικός επαγγελματίας υγείας και να ενημερωθούν για την πρόσβαση των ατόμων που ζουν με HIV στο χώρο της υγείας και τα προβλήματα που, δυνητικά, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα άτομα που ζουν με HIV. Το τελευταίο κομμάτι της agenda ήταν αφιερωμένο στο ρόλο του φοιτητή Ιατρικής ως μελλοντικού επαγγελματία υγείας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον HIV και το AIDS. 

Στα πλαίσια μιας ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με το ρόλο που θα ήθελαν να έχουν στην ενημέρωση για τον HIV, αλλά και να αξιολογήσουν την εκπαίδευσή τους σχετικά με τη συγκεκριμένη θεματική.

*Τα δεδομένα του infographic προέκυψαν από 270 φοιτητές Ιατρικής οι οποίοι απάντησαν στις ερωτήσεις

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να συμβάλλουμε ως φοιτητές Ιατρικής στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον HIV και το AIDS;

“με δράσεις ενημέρωσης, συμμετοχή σε δράσεις δρόμου ενημέρωσης του κοινού, ενημέρωση κοινού στα social media”
“με την υιοθέτηση ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς και τη συζήτηση σε παρέες”
“να είμαστε οι ίδιο ενημερωμένοι και να μοιραζόμαστε τη γνώση μας”
“να προάγουμε το testing”
“με την ίδια την ορθή συμπεριφορά μας προς τα άτομα που ζουν με τον HIV”
“λαμβάνοντας ολιστική γνώση επί του θέματος, όχι μόνο για την ιατρική πλευρά, αλλά και την κοινωνική”
“να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση του στίγματος με τη συμπεριφορά μας, τόσο στο κοινωνικό σύνολο, όσο και ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας”

Στο Webinar φάνηκε πως η θεματική του HIV&AIDS είναι μια θεματική που άπτεται των ενδιαφερόντων των φοιτητών Ιατρικής. Οι φοιτητές Ιατρικής ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας μπορούν να συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον HIV, να προάγουν την ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά και την πρόληψη και να βοηθούν στην εξάλειψη στιγματιστικών συμπεριφορών. Με βάση τις ανάγκες αυτές των φοιτητών Ιατρικής, πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα και η Ιατρική τους Εκπαίδευση με ανάδειξη και της κοινωνικής οπτικής της HIV λοίμωξης, πέραν της επιστημονικής.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη γνώμη των φοιτητών Ιατρικής δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις το Webinar στο YouTube κάνοντας click εδώ!