
Eating Disorders Awareness
Οι διατροφικές διαταραχές εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ψυχική διαταραχή. Σύμφωνα με στοιχεία του 2003, περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή στις ΗΠΑ. Επιπλέον, 20% των ατόμων με νευρική ανορεξία θα πεθάνουν πρόωρα λόγω επιπλοκών που συνδέονται με τη διαταραχή, όπως καρδιακές παθήσεις.
Στην Ελλάδα, τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία υπολογίζονται ότι αποτελούν το 0.6-1% του συνολικού πληθυσμού, και εκείνα που πάσχουν από βουλιμία περίπου 2,5-5%.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν η διάγνωση της διατροφικής διαταραχής είναι έγκαιρη και η θεραπεία αρχίζει άμεσα, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Οι άνθρωποι βγαίνουν από το ψυχολογικό αδιέξοδο και επανέρχονται στην καθημερινότητά τους. Δυστυχώς αυτό δε γίνεται πάντα. Ένας από τους λόγους είναι η έλλειψη εμπειρίας από την πλευρά των γιατρών, σε ειδικότητες εκτός της ψυχιατρικής. Η αδυναμία εντοπισμού των ενδείξεων και της ορθής προσέγγισης ενός ασθενούς που πάσχει από διατροφική διαταραχή οδηγούν σε μειωμένη αναγνώριση των περιστατικών και παραπομπή τους σε ειδικό. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα οι μονάδες που εξειδικεύονται στις Διατροφικές Διαταραχές είναι ελάχιστες και βρίσκονται όλες στην Αθήνα δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία.
Με αφορμή τα παραπάνω, η HelMSIC θέλησε να αφυπνήσει τους φοιτητές Ιατρικής σχετικά με αυτό το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Δίνεται η ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις μέσω ενός διήμερου σεμιναρίου και προβολής ταινίας για τους φοιτητές Ιατρικής. Το σεμινάριο πραγματοποιείται από κάποιον ειδικό στο θέμα των Διατροφικών Διαταραχών και Peer Education Trainers της HelMSIC σε θέματα προσέγγισης ατόμων με διατροφικές διαταραχές. εξηγεί τους διαφορετικούς τύπους. Εστιάζει στα αίτια και τη θεραπεία των ασθενειών, τη ψυχοσύνθεση του πάσχοντα και την κατάρριψη μύθων γύρω από το θέμα.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
- Παροχή γνώσεων σχετικά με τη συμπτωματολογία, την επιδημιολογία της νόσου και τους παράγοντες κινδύνου.
- Ευαισθητοποίηση για τη ψυχολογική κατάσταση των ατόμων με διατροφικές διαταραχές – Κατάρριψη στιγματιστικών αντιλήψεων.
- Εκπαίδευση σχετικά με την προσέγγιση ατόμων με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, η οποία αποσκοπεί στη διασύνδεση τους με ειδικό.
- Απομυθοποίηση των αντιλήψεων σχετικά με τα άτομα που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές.
Συνεργάτες: Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών
Πίσω σε: Προγράμματα…