Ιατρική & Έρευνα | Ευκαιρίες για Έρευνα

Έρευνα στην Ελλάδα

Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη πως η Ελλάσα δεν παράγει ιδιαίτερο Ερευνητικό Έργο και ειδικά στον τομέα της Ιατρικής. Ωστόσο αυτή η άποψη δεν είναι ακριβώς σωστή.

Η Ελλάδα κατατάσσεται μέσα στις πρώτες 30 χώρες παγκοσμίως που πρωτοστατούν στον τομέα της Βιοιατρικής Έρευνας παράγοντας σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων κάθε χρόνο. Σημαντικές μελέτες διεξάγονται σε ένα ευρύ φάσμα της Ιατρικής, τόσο σε κλινικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο. Περίπου το 80% της έρευνας διεξάγεται από τα ελληνικα πανεπιστήμια και κυρίως από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το υπόλοιπο 20% αφορά έρευνα που διεξάγεται εντός των Νοσοκομείων.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι φορείς, όπως το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Ινστιτούτο Παστέρ, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και ‘Έρευνας στο Ηράκλειο και στα Ιωάννινα, τα οποία έχουν υψηλό επίπεδο ερευνητών και συμβάλλουν ενεργά στην προώθηση της ιατρικής έρευνας στην Ελλάδα.

Πού υστερεί η Ελλάδα σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή δεδομένα;

Η Ελλάδα υστερεί κυρίως σε σχέση στους τομείς της  Βασικής Έρευνας, όπως η Μοριακή Βιολογία και η Γενετική. Επίσης τα χρήματα που διατίθενται για Έρευνα στη χώρα μας είναι αρκετά λιγότερα σε σχέση με το εξωτερικό και αποτελούν μόλις το 2% του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό μακροπρόθεσμα επηρεάζει την ποιότητα των Ερευνητικών Εργαστηρίων που χρειάζεται να μείωσουν τον εξοπλισμό τους και εξαναγκάζει πολλούς φιλόδοξους ερευνητές να καταφύγουν στο εξωτερικό.

Ερευνητικές Ευκαιρίες για φοιτητές

Ερευνητικές Ανταλλαγές: Η HelMSIC εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνει το πρόγραμμα των Ερευνητικών Ανταλλαγών. Μέσα από αυτό δίνεται η ευκαιρία σε Φοιτητές Ιατρικής να πάρουν μέρος σε ένα Ερευνητικό Πρόγραμμα της επιλογής τους για ένα μήνα σε μία από τις 84 διαθέσιμες χώρες παγκοσμίως.

Πραγματοποιώντας μια Ερευνητική Ανταλλαγή οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε κορυφαία ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, εξοικειώνονται πρακτικά με τη μεθοδολογία της Έρευνας και τις θεματικές της ενώ σε πολλά από τα προγράμματα που προσφέρονται έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σε μία Ερευνητική Δημοσίευση ή να παρουσιάσουν τη δουλεία τους σε Επιστημονικά Συνέδρια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 1.000 Διαθέσιμα Ερευνητικά Προγράμματα παγκοσμίως. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο εδώ.

Μάθε περισσότερα για τις Ερευνητικές Ανταλλαγές και πως μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή από την επόμενη χρονιά εδώ :

Ινστιτούτα:

Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοιατρικής Έρευνας – ΙΜΙΒΕ: Το ΙΜΙΒΕ βρίσκεται στην Αθήνα και αποτελεί μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ασχολείται με την προώθηση και τη χρηματοδότηση Ερευνών στον τομέα της Μοριακής Ιατρικής. Σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, διοργανώνει από το 2015 το πρόγραμμα Φοιτητική Αριστεία. Σε αυτό μπορούν να συμμετάσχουν Φοιτητές Ιατρικής από όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες για Ερευνητικά Προγράμματα. Η καλύτερη ιδέα βραβεύεται, και το Ινστιτούτο παρέχει στους φοιτητές την υλικοτεχνική υποδομή και χρηματοδότηση ώστε η Ιδέα να μετασχηματιστεί σε Ερευνητικό Πρόγραμμα με τη συμβολή φοιτητών και επιστημονικού προσωπικού. Το ΙΜΙΒΕ δέχεται φοιτητές για πρακτική καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου κατόπιν συννενόησης.

ΙΤΕ – ΙΜΒΒ: Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοιατρικής αποτελεί παράρτημα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο και στα Ιωάννινα. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Κέντρα της Μεσογείου στον τομέα της Ιατρικής τόσο σε αριθμό προγραμμάτων όσο και σε αριθμό δημοσιεύσεων. Συνεργάζεται στενά με τις Ιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Κρήτης και μπορεί να δεχθεί προπτυχιακούς φοιτητές κατόπιν συννενόηση και αποστολής Βιογραφικού.

Εκπαίδευση: Για να πάρει μέρος σε ένα Ερευνητικό Πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να διαθέτει κάποιες θεωρητικές γνώσεις Ερευνητική Μεθοδολογίας. Μέσα από αυτή την Καμπάνια προσπαθήσαμε να σε φέρουμε σε επαφή με κάποιες από αυτές. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμα πληροφορίες που μπορεί κάποις να ανακαλύψει. Στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές πλατφόρμες και διαδραστικούς οδηγούς πάνω σε θέματα Ερευνητικής Μεθοδολογίας. Τα πιο βοηθητικά είναι τα MOOCS – Massive Open Online Courses. Δωρεάν Online μαθήματα πάνω σε διάφορα θέματα. Στην πλατφόρμα του EdX αλλά και του Udemy μπορείς να βρεις αρκετά που έχουν να κάνουν με την Ερευνητική Μεθοδολογία και θα σου παρέχουν περισσότερες γνώσεις πάνω σε αυτό το θέμα.

Πανεπιστήμια: Όπως αναφέρθηκε το 80% της Ιατρικής Έρευνας στην Ελλάδα γίνεται μέσα στα Πανεπιστήμια. Δηλαδή στις Ιατρικές Σχολές. Σε αυτά τα Ερευνητικά προγράμματα απασχολούνται κυρίως Διδακτορικοί και Μεταπτυχιακοί φοιτητές αλλά και προπτυχιακοί φοιτητές σε ορισμένες περιπτώσεις. Εφόσον ένας φοιτητής έχει ένα θεωρητικό υπόβαθρο πάνω στην Ερευνητική Μεθοδολογία αλλά και στο αντικείμενο που μελετάται μπορεί να αιτηθεί για τη συμμετοχή του σε κάποιο πρόγραμμα της σχολής. Όλες οι Ιατρικές Σχολές στην Ελλάδα διαθέτουν έναν αξιόλογο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων.

Η Έρευνα είναι μόλις Ένα Βήμα Μακριά αρκεί να το Τολμήσεις