
Health Festival 2018 | Εισαγωγή στον Σακχαρώδη Διαβήτη
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια σύνθετη νόσο, η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς, ενώ παράλληλα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του. Η αντιμετώπιση του Διαβήτη έγκειται στη πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, από τον τρόπο ζωής και την αποφυγή της εμφάνισης του έως την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή των σοβαρότερων επιπλοκών του. Ο ρόλος του ιατρού λοιπόν δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ένα επίπεδο.
Αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι ένας στους δύο ανθρώπους που πάσχουν από Διαβήτη δεν το γνωρίζει και ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού δεν είναι επαρκής, αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί η θεματική αυτή στο Health Festival 2018, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής για τη Δημόσια Υγεία, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά 29 έως 31 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί παγκοσμίως μια από τις κυριότερες συνιστώσες αυξημένης νοσηρότητας και πρόωρης θνητότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, για όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι ο διαβήτης ευθύνεται για 1.5 εκατομμύριο θανάτους, με περισσότερο από το 80% των θανάτων προέρχονται από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) οι ενήλικες διαβητικοί παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκαν, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα ο Π.Ο.Υ. προβλέπει ότι το 2030 ο Σακχαρώδης Διαβήτης θα αποτελεί την 7η αιτία θανάτου στον κόσμο.

Τι είναι η νόσος;
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια η οποία προκαλείται, είτε όταν το πάγκρεας δεν εκκρίνει αρκετή ινσουλίνη, είτε όταν το σώμα δεν μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που αυτό παράγει. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, παρέχοντας στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για να επιβιώσει. Αν αυτή δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας, τότε αυξάνονται σε απειλητικά για την υγεία τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η υψηλή αυτή συγκέντρωση γλυκόζης μπορεί να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο ζωτικά όργανα του σώματος προκαλώντας καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, νευρικές βλάβες, κίρρωση του ήπατος, τύφλωση, αδυναμία και λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης συνίσταται σε δύο βασικούς τύπους.
Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι τυπικά δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη, οπότε απαιτείται χορήγηση ενέσεων ινσουλίνης για να επιβιώσουν, εξ ου και ο χαρακτηρισμός ως ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη. Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, οι οποίοι αποτελούν και το 90% των περιπτώσεων (καθώς αυξημένες είναι οι αναφορές εμφάνισης αυτού του τύπου τα τελευταία χρόνια σε παιδιά), συνήθως παράγουν ινσουλίνη αλλά είτε αυτή δεν είναι επαρκής είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα στους ιστούς. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ είναι κατά βάση υπέρβαροι και σωματικά αδρανείς, δύο παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τις απαιτήσεις του οργανισμού σε ινσουλίνη. Όπως γίνεται κατανοητό, ο διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί να προληφθεί μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Εδώ διαφαίνεται και ο ρόλος του φοιτητή Ιατρικής για την ευαισθητοποίηση, την αναγνώριση και την κατανόηση της βαρύτατης σημασίας και του μεγέθους του προβλήματος αυτού για την Δημόσια Υγεία και συνακόλουθα για την καταπολέμηση της ασθένειας αυτής μέσω της πρόληψης, της διάγνωσης καθώς και της έγκαιρης θεραπείας ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, με σωστή προσέγγιση και κατεύθυνση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Πηγές
http://www.pharmacyresearcher.com/editorial/diabetes-prevalence-a-statistics-report.2/
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/