
Learning Strategies about Drugs (LSD)
Η συχνά στιγματιστική στάση των επαγγελματιών υγείας, που εκφράζεται ως υποτίμηση, περιθωριοποίηση ή διάκριση, πηγάζει από την άγνοια, την ελλιπή εκπαίδευση και τους ανεπαρκείς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που άπτονται των εξαρτήσεων. Ακόμη, αίτια τέτοιων συμπεριφορών μπορεί να είναι οι λανθασμένες πεποιθήσεις γύρω από τις εξαρτήσεις και τα στερεότυπα για τα άτομα που τις βιώνουν. Συνέπειες των παραπάνω είναι η αδυναμία λήψης επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την πλευρά των ατόμων αυτών, η επιδείνωση στιγματιστικών συμπεριφορών, αλλά και η μειωμένη συμμόρφωση στην ίδια τη θεραπεία της εξάρτησης.
Η HelMSIC αναγνωρίζει την έκταση των διαφόρων προβλημάτων σχετικά με την ίση πρόσβαση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων στο υγειονομικό σύστημα, και σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων – ΚΕΘΕΑ πραγματοποιούν το πρόγραμμα Learning Strategies about Drugs – LSD. Σκοπός του προγράμματος είναι η ολιστική εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής και μελλοντικών ιατρών στο πεδίο της εξάρτησης, καθώς και του επακόλουθου στίγματος.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
- Ανάδειξη της σημασίας της ολιστικής προσέγγισης της εξάρτησης και της κατανόησης του στίγματος που τη συνοδεύει
- Ολιστική ενημέρωση σχετικά με το φαινόμενο των εξαρτήσεων, όσον αφορά την ψυχοκοινωνική φύση του και τη θεραπευτική διαδικασία
- Αλληλεπίδραση με άτομα με εξαρτήσεις σε ένα πλαίσιο απαλλαγμένο από στερεότυπα και προκαταλήψεις
- Αναγνώριση του ρόλου του επαγγελματία υγείας στην καταπολέμηση του στίγματος και την συνηγορία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
Ως μέρος της προσπάθειάς μας να καλύψουμε την ανάγκη για ανθρωποκεντρική προσέγγιση των εξαρτήσεων για μια ολιστική εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής, το πρόγραμμα έχει πλέον ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών των περισσότερων Ιατρικών σχολών. Έτσι, διοργανώνεται στα πλαίσια μαθημάτων, συνιστώντας μια συστημική παρέμβαση προς την κατάρτιση των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας σχετικά με τις εξαρτήσεις.
Πίσω σε: Προγράμματα…