Ημερίδα Ψυχικής Υγείας 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ορίζει την Υγεία ως “την κατάσταση πλήρους φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλά η απουσία ασθένειας”. Είναι λοιπόν εμφανές ότι η πνευματική ευεξία, ή αλλιώς η Ψυχική Υγεία,  είναι ένα από τα βασικά συστατικά του ορισμού της Υγείας από τον WHO. Παρ’ όλα αυτά, οι δομές ψυχικής υγείας εξακολουθούν να είναι υποστελεχομένες, η πρόσβαση στην περίθαλψη ψυχικών νόσων δεν είναι ούτε η στοιχειώδης για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και το στίγμα αποτελεί την καθημερινή, αόρατη “κοινωνική δέσμευση” για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές!

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει κάνει βήματα προς την εξίσωση της Ψυχικής Υγείας με την σωματική, αλλά είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Οι πρακτικές γνώσεις, η ευαισθητοποίηση και η κατάρριψη του στίγματος είναι κάποιες από τις  ανάγκες που έχουν οι φοιτητές ιατρικής, ώστε να μπορέσουν έπειτα και οι ίδιοι να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας και ενός συστήματος υγείας που θα δίνει στην Ψυχική Υγεία την σημασία που της χρειάζεται. 

Αυτές οι ανάγκες οδήγησαν στην δημιουργία της Ημερίδας Ψυχικής Υγείας. Μια Ημερίδα ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές ιατρικής που περιλαμβάνει ομιλίες, διαδραστικά workshops και ένα σεμινάριο ομοταγούς εκπαίδευσης (training). 

Στόχοι της Ημερίδας είναι : 

  • H εκπαίδευση σχετικά με τις βασικές ψυχικές διαταραχές.
  • Η ενημέρωση σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής και την πρόληψη.
  • Η απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων (π.χ. Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας).
  • Η ευαισθητοποίηση και η κατάρριψη του στίγματος.

Πίσω σε: Προγράμματα