Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων

Ο Δεκέμβρης αποτελεί εμβληματικό μήνα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η 10η Δεκεμβρίου, επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αποτελεί αφορμή έτσι ώστε οργανώσεις και ακτιβιστές σε όλον τον κόσμο να κινητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στο ευρύ κοινό πως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάθε άλλο παρά κεκτημένα είναι.

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων αποτελεί μια πρωτοποριακή δράση που διοργανώνεται ετησίως από τη Διεθνή Αμνηστία. Υπεύθυνη επιτροπή της καταλήγει κάθε χρόνο σε ορισμένα περιστατικά κατάφορων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (επικείμενες εκτελέσεις, βασανιστήρια κλπ) σε βάρος ακτιβιστών σε όλη την υφήλιο. Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, χιλιάδες άτομα από όλη την υφήλιο ενώνουν τις δυνάμεις τους και χρησιμοποιούν το αποτελεσματικότερο από όλα τα όπλα ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: το λόγο τους.

Οι συμμετέχοντες έχουν διττό ρόλο. Αφενός, καλούνται να συντάξουν ή να υποστηρίξουν μια επιστολή που απευθύνεται στις αρμόδιες αρχές με σκοπό την άσκηση πίεσης έτσι ώστε η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σταματήσει. Αφετέρου, αναλαμβάνουν να συντάξουν μια δεύτερη επιστολή προς τα θύματα της άνομης βίας, ως συμπαράσταση και υπενθύμιση ότι ο έξω κόσμος βρίσκεται στο πλευρό τους και αναγνωρίζει την προσφορά και τον αγώνα τους.

Καθένας μπορεί να συμμετέχει αποστέλλοντας ένα γράμμα, email, φωτογραφία, καρτ ποστάλ, συμμετέχοντας σε συλλογή υπογραφών ή ό,τι άλλο τον εκφράζει.

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων έχει επιφέρει πλήθος επιτυχιών στα 15 χρόνια που διοργανώνεται και έχει κατορθώσει την αναστολή εκτελέσεων, την απελευθέρωση αθώων, τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και την αλλαγή της νομοθεσίας. Κυρίως όμως, έχει κατορθώσει να εμψυχώσει τους αγωνιστές στις πιο δύσκολες ώρες της δοκιμασίας τους, να τους ενσταλλάξει κουράγιο και πίστη χάρη στους χιλιάδες ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Διεθνούς Αμνηστίας και τους διαβεβαιώνουν πως αυτοί και το έργο τους δε λησμονούνται. Αποτελεί άλλη μια απόδειξη των απεριόριστων δυνατοτήτων που έχουμε ως πολίτες όταν υπερασπιζόμαστε έναν καθολικό σκοπό, εκφράζοντας μια κοινή, πανανθρώπινη ιδέα.

Μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων!

Λίγα λόγια για την Διεθνή Αμνηστία
Η Διεθνής Αμνηστία ιδρύθηκε το 1961 και είναι ένα παγκόσμιο, ανεξάρτητο, εθελοντικό κίνημα με 7 εκατομμύρια μέλη, ακτιβιστές και υποστηρικτές, με δομές και εθνικά Τμήματα και πάνω από 1800 επαγγελματικά στελέχη, οι οποίοι αγωνίζονται όλοι μαζί για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σταματήσουν οι παραβιάσεις τους.

Οι έρευνες τις οποίες πραγματοποιούν οι ερευνητές της, είτε επιτόπια είτε με τη διασταύρωση στοιχείων, έχουν ως αποτέλεσμα να δημοσιεύονται σε τακτική βάση δηλώσεις και εκθέσεις. Αυτές οι πληροφορίες για τις παραβιάσεις παγκοσμίως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τη βάση για την άσκηση πίεσης στους πάσης φύσεως ιθύνοντες (κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, ένοπλες ομάδες, επιχειρήσεις  και άλλους μη κυβερνητικούς παράγοντες) και επίσης για την κινητοποίηση των μελών και των ακτιβιστών της (αποστολή επιστολών,  υπογραφή  εκκλήσεων, διοργάνωση δρώμενων, εκδηλώσεων, δημόσιων συζητήσεων, εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα) καθώς και για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Με ένα Νόμπελ Ειρήνης το 1977 και μετά από 50 χρόνια παρουσίας στον χώρο της προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δράση της Διεθνούς Αμνηστίας έχει επεκταθεί πλέον σε όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα) όπως αυτά αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, 1948.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην likepage και στο website του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.