Συνεργάτες
Οι δράσεις μας πραγματοποιούνται συχνά σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, το ΚΕΘΕΑ, οι Γιατροί του Κόσμου, ο ΕΟΔΥ, το Κέντρο Ζωής, ο ΚΣΟΠ, καθώς και με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση με στόχο την παροχή περίθαλψης σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, σε θύματα φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών και ενόπλων συγκρούσεων, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία ή πολιτικές πεποιθήσεις.
Ιδρύθηκαν το 1970 στην Γαλλία και σήμερα λειτουργούν περίπου 400 προγράμματα σε περισσότερες από 65 χώρες. Είναι μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις στον κόσμο που δεν παρέχει μόνο ιατρική φροντίδα αλλά, χάρη στην ανεξάρτητη και αμερόληπτη παρουσία της, ασκεί κριτική στις Αρχές και χρησιμοποιεί τη μαρτυρία ως μέσο για να επιφέρει αλλαγές στη ζωή των πληθυσμών που υποστηρίζει.
Το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί ένα από τα 19 τμήματα του διεθνούς κινήματος της οργάνωσης. Εθελοντές του Ελληνικού Τμήματος έχουν ταξιδέψει στη Συρία, την Αϊτή, την Παλαιστίνη, τη Ρουάντα, την Ινδονησία, το Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν και πολλές άλλες χώρες παρέχοντας ιατρική βοήθεια και ανακούφιση στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.Από την ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος μέχρι και σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται και στο πλευρό των ανθρώπων μέσα στα σύνορα της χώρας παρεμβαίνοντας εκεί που υπάρχει ανάγκη. Παραδείγματα της δράσης τους αφορούν στους σεισμούς του Αιγίου και της Αττικής, τις φωτιές της Ηλείας, τα πολυιατρεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ελονοσίας στη Λακωνία καθώς και την πιο πρόσφατη παρέμβασή στα κέντρα κράτησης μεταναστών, καθώς και το πρόγραμμα για ανασφάλιστους, ανέργους, αστέγους και άλλες ευάλωτες ομάδες στο κέντρο της Αθήνας.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.msf.gr
HelMSIC και Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Η συνεργασία της HelMSIC με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ξεκίνησε με την ενεργό υποστήριξη από την πλευρά της HelMSIC, μεγάλης σειράς δράσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, όπως οι Πόλεις Χωρίς Σύνορα που πραγματοποιήθηκαν το 2013 στα Γιάννενα αλλά και το Ηράκλειο. Το 2014, στηρίζοντας το Μανιφέστο των Γιατρών χωρίς Σύνορα κατά της Ανθεκτικής Φυματίωσης, οργανώσαμε από κοινού το TuBerculosis (TB) Project, με στόχο την ενημέρωση των φοιτητών ιατρικής για την φυματίωση και την προώθηση της καμπάνιας του μανιφέστου στην Ελλάδα και την Ευρώπη και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πάνω από 800 υπογραφές στη χώρα μας για την κατάθεσή τους στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη.
Η συνεργασία μας συνεχίζεται με συμμετοχή σε διάφορες δράσεις κάθε χρόνο από κοινού και παρουσία υπεύθυνων των Γιατρών χωρίς Σύνορα σε Πανελλήνιες Συναντήσεις της HelMSIC, με στόχο την άμεση επαφή των δύο οργανώσεων.
Τι είναι το ΚΕΘΕΑ
Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το 1983. Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα. To KEΘΕΑ απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.
Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα. Στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.
Το ΚΕΘΕΑ εφαρμόζει επίσης προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας σε εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθμίδων, ομάδες υψηλού κινδύνου για χρήση ουσιών και τις τοπικές κοινωνίες. Αποτελεί δραστήριο οργανισμό εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα των εξαρτήσεων με προγράμματα και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και στη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.kethea.gr
HelMSIC και ΚΕΘΕΑ
Η συνεργασία της HelMSIC με το ΚΕΘΕΑ ξεκίνησε το 2011 με το πρόγραμμα της SCORP, Learning Strategies About Drugs (LSD). Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, οι φοιτητές Ιατρικής εκπαιδεύονται και εξοικειώνονται στις ειδικές μονάδες του ΚΕΘΕΑ σχετικά με το θέμα των ουσιοεξαρτήσεων και την κοινωνική του διάσταση, ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας αλλά και ως άνθρωποι.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μία γνήσια Ελληνική Οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, παραμένουν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α. Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή).
Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, ιδεολογία ή πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός όμως ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, δεν τους εμποδίζει από το να μιλούν ανοιχτά για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν οι ίδιοι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες. Αγωνίζονται ενάντια σε κάθε αδικία. Σταθεροί υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αντιτίθενται στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων.
Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, Αλγερία, Τανζανία, Ουγκάντα…
Μακροπρόθεσμος στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να κάνουν την υγεία βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.mdmgreece.gr
HelMSIC και Γιατροί του Κόσμου
Η συνεργασία της HelMSIC με τους Γιατρούς του Κόσμου ξεκίνησε το 2011 με το πρόγραμμα της SCORP, Χείρων. Με το πρόγραμμα αυτό, φοιτητές Ιατρικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν στον κόσμο των πολυϊατρείων των Γιατρών του Κόσμου. Από το 2011 η HelMSIC υποστηρίζει έμπρακτα και άλλες δράσεις των Γιατρών του Κόσμου, όπως το Λίγο Γάλα για Πολλά Παιδιά και άλλα δρώμενα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δημιουργήθηκε το 2019 και αποτελεί διάδοχο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Είναι άμεσα εποπτευόμενος και χρηματοδοτούμενος από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Κύριος σκοπός του ΕΟΔΥ αποτελεί η προάσπιση και η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας και ειδικότερα η προστασία της δημόσιας υγείας, δηλαδή η πρόληψη νόσων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η προαγωγή της υγείας μέσω οργανωμένων προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας. Στον σκοπό αυτό περιλαμβάνονται η εκτίμηση της υγείας του πληθυσμού της χώρας, η επιδημιολογική καταγραφή και παρακολούθηση της επίπτωσης των νοσημάτων, η λήψη μέτρων πρόληψης και διαρκούς ενημέρωσης του πληθυσμού καθώς και η προστασία του πληθυσμού από κάθε είδους απειλές που προέρχονται από εξάπλωση νοσημάτων ή καταστάσεων βλαπτικών για την υγεία.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://eody.gov.gr/eody/
HelMSIC και ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ αποτελεί έναν σταθερό συνεργάτη της HelMSIC κυρίως σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Ο ΕΟΔΥ στηρίζει τις πρωτοβουλίες της HelMSIC στον Τομέα αυτό με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Health Festival (Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής για τη Δημόσια Υγεία) αλλά και την καμπάνια για τη Μικροβιακή Αντοχή (Antimicrobial Resistance Campaign). H HelMSIC βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για οποιοδήποτε θέμα δημόσιας υγείας προκύψει.
Το Κέντρο Ζωής είναι μία μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1991. Από την αρχή της λειτουργίας του βασικός του σκοπός είναι αφενός η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με το AIDS κι αφετέρου η στήριξη των ανθρώπων που ζούν με HIV/ AIDS, προκειμένου να μην ζουν σε ένα περιβάλλον απομόνωσης, φόβου κι εγκατάλειψης. Διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αποτελεί την πρώτη ελληνική οργάνωση που με μοναδικά προγράμματα, τεχνογνωσία, επιστημονική κατάρτιση και το μεράκι των ανθρώπων της, συνεχίζει να δουλεύει εντατικά για την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού, σχετικά με τον HIV ή/και το AIDS.
Προσφέρει πλήθος υπηρεσιών, προκειμένου να υποστηριχθούν οι άνθρωποι που ζουν με HIV, οι οικογένειες τους, οι σύντροφοί τους και ο κοινωνικός τους περίγυρος, με κάθε μορφής βοήθεια (ψυχολογική, κοινωνική, ηθική, νομική, οικονομική, κλπ.)
Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ζωής παρέχονται δωρεάν και χωρίς καμία διάκριση ως προς το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητά σου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: εδώ
Η HelMSIC και το Κέντρο Ζωής
Η HelMSIC συνεργάζεται με το Κέντρο Ζωής στα πλαίσια της δράσης της για την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS. Πιο συγκεκριμένα με αφορμή το πρόγραμμα “World AIDS Day” που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών Ιατρικής και του ευρέως κοινού σχετικά με τον HIV και το AIDS, το Κέντρο Ζωής αναλαμβάνει την υποστήριξη του περιεχομένου του προγράμματος, την προετοιμασία των εκπαιδευτών και την εποπτεία του περιεχομένου των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων.
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) είναι ένας εθελοντικός, μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1971. Πρωταρχικός στόχος και σκοπός του Συνδέσμου είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων και ειδικότερα της νεολαίας σε θέματα που αφορούν την Σεξουαλική και Aναπαραγωγική Υγεία. Όραμα του ΚΣΟΠ είναι μια κοινωνία στην οποία όλοι οι άντρες, γυναίκες και νέοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους για να είναι σε θέση να κάνουν ελεύθερα ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους ζωή. Μια κοινωνία που θα είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην πληροφόρηση, στην εκπαίδευση και σε υπηρεσίες υγείας που αφορούν τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα, τη σύλληψη και την αντισύλληψη, την ασφαλή διακοπή εγκυμοσύνης, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και το HIV / AIDS.
Ο Σύνδεσμος είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΔΟΟΠ) από το 1972. Προσφέρει υψηλού επιπέδου πληροφοριακές, εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες όπως επίσης και προγράμματα που αφορούν την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, ιδιαίτερα σε σχολεία και ανώτερα ιδρύματα εκπαίδευσης.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: εδώ
HelMSIC και ΚΣΟΠ
Η HelMSIC συνεργάζεται με τον ΚΣΟΠ στα πλαίσια της δράσης της για την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγιση Νέων. Πιο συγκεκριμένα με αφορμή το πρόγραμμα Share, ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων σεξουαλικής αγωγής σε ανηλίκους από ειδικούς εκπαιδευτές της HelMSIC, ο ΚΣΟΠ αναλαμβάνει την προετοιμασία των εκπαιδευτών και την εποπτεία του περιεχομένου των εκπαιδευτικών αυτών παρεμβάσεων.
Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος νεανικός οργανισμός παγκοσμίως και αποτελείται αποκλειστικά από άτομα ηλικίας 18-30 ετών, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές, είτε εθελοντικού χαρακτήρα είτε πρακτικής άσκησης. Τα προγράμματα της στοχεύουν στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των νέων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

HelMSIC και AIESEC
Υποστηρικτές
Οι δράσεις μας πραγματοποιούνται με την υποστήριξη φορέων και επιχειρήσεων.
Ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη τους:
Η ISIC είναι η μόνη Διεθνής Φοιτητική Ταυτότητα με την οποία οι φοιτητές/σπουδαστές έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες εκπτώσεις και προνόμια στην Ελλάδα και σε 135 χώρες παγκοσμίως και το κόστος της ανέρχεται στα 15,00€ για ένα χρόνο.
Ευχαριστούμε θερμά την ISIC Greece για τη συνεργασία της και την προσφορά καρτών για Φοιτητές Ιατρικής που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για την Ανταλλαγή τους.
Διάβασε στη συνέχεια: Προγράμματα…