
Τομείς Δράσης
Κατά τη διάρκεια των 60 χρόνων δράσης της HelMSIC, οι διαφορετικές ανάγκες και τα νέα δεδομένα στο χώρο της υγείας διαμόρφωσαν συγκεκριμένα πεδία ενασχόλησης για τη HelMSIC, με σκοπό την οργάνωση πιο ποιοτικών και στοχευμένων δράσεων.
Από την ίδρυσή της, η HelMSIC αναγνώρισε την ανάγκη των φοιτητών να ξεφύγουν από τα σύνορα της Ελλάδας και να διευρύνουν την εκπαίδευσή τους με εμπειρίες και τεχνογνωσία από το εξωτερικό. Γι αυτό, δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο κομμάτι της κινητικότητας φοιτητών, διοργανώνοντας το 1958 την πρώτη ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Αυτή βασίστηκε στην πρώτη οργανωμένη δομή της IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations), την Standing Committee on Professional Exchanges – SCOPE. Πολλά χρόνια αργότερα, συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας και των βιοϊατρικών επιστημών, η HelMSIC ξεκίνησε να διοργανώνει ανταλλαγές με αμιγώς ερευνητικό χαρακτήρα, μέσω της Standing Committee on Research Exchanges – SCORE. Σήμερα, η HelMSIC μετρά εκατοντάδες ανταλλαγές φοιτητών, έχοντας καταφέρει να δίνει σε 400 περίπου φοιτητές την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία μίας ανταλλαγής κάθε χρόνο!
Με το πέρασμα των ετών, οι δράσεις της HelMSIC εξαπλώθηκαν πέραν των ανταλλαγών. Μια από τις πρώτες διαρκείς επιτροπές που συγκροτήθηκαν στην IFMSA ήταν η Standing Committee on Medical Education – SCOME, η οποία είχε ως αντικείμενο ενασχόλησης την ιατρική εκπαίδευση και την εμπλοκή των φοιτητών Ιατρικής στην βελτίωσή της. Η HelMSIC δεν άργησε να ενταχθεί ενεργά σε αυτήν, διοργανώνοντας δράσεις με σκοπό την εκμάθηση δεξιοτήτων που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα σπουδών καθώς και την άσκηση πίεσης προς τα πανεπιστήμια για αλλαγές σε αυτό. Αποκορύφωμα αυτών των δράσεων ήταν το DAISY Project, μία δράση που υλοποιήθηκε για αρκετά χρόνια σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και οδήγησε το 2005 στην αναγνώρισή της σαν επιλεγόμενο μάθημα.
Παράλληλα, το έντονο ενδιαφέρον των φοιτητών για την πρόληψη νοσημάτων και για θέματα υγείας της κοινότητας ανέδειξαν την δημιουργία μίας δομής για την υγεία των φοιτητών, η οποία αποκτώντας την τωρινή της μορφή, μετονομάστηκε σε Standing Committee on Public Health – SCOPH. Η HelMSIC ανέπτυξε ιδιαίτερα αυτή τη δομή, μέσα από πρωτότυπα προγράμματα με αποδέκτη τόσο τους φοιτητές Ιατρικής όσο και το ευρύ κοινό. Δεδομένου ότι στη διάρκεια των ετών εμφανίστηκαν διαφορετικές προκλήσεις στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, οι δράσεις της SCOPH είχαν την μεγαλύτερη ετερογένεια. Στις σημαντικότερες στιγμές του τομέα δράσης περιλαμβάνονται η Αντικαπνιστική Εκστρατεία (2005) και το Health Festival – Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής για τη Δημόσια Υγεία (2018).
Η Standing Committee on Human Rights and Peace – SCORP ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά στην IFMSA το 1983, με αφορμή την επικαιρότητα στο ζήτημα του προσφυγικού και της πρόσβασης μεταναστών και προσφύγων στις παροχές υγείας. Αργότερα έλαβε έναν πιο σφαιρικό χαρακτήρα, αγκαλιάζοντας θεματικές όπως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προσέγγιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πάντα σε συνάρτηση με την άσκηση της ιατρικής. Αυτός ο Τομέας Δράσης έχει προσφέρει στη HelMSIC πολύτιμες συνεργασίες με φορείς που δραστηριοποιούνται στην ανθρωπιστική ιατρική, τον εθελοντισμό και την ισότητα, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων – ΚΕΘΕΑ. Μάλιστα η καινοτομία του προγράμματος Learning Strategies about Drugs που περιέχει παρεμβάσεις των φοιτητών Ιατρικής στις δομές του ΚΕΘΕΑ αναγνωρίστηκε διεθνώς με το βραβείο Rex Crossley.
Στις αρχές της δεκαετίας του 90’, την εποχή της έξαρσης του HIV, δημιουργήθηκε η ανάγκη για εκπαίδευση αλλά και ευαισθητοποίηση των φοιτητών σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σταδιακά προέκυψε ένα ευρύτερο φάσμα θεματικών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας με αποτέλεσμα την συγκρότηση της Standing Committee on Sexual and Reproductive Health, including HIV/AIDS – SCORA. Αυτός ήταν και ο νεότερος τομέας δράσης με τον οποίο ασχολήθηκε η HelMSIC, τα προγράμματα του οποίου βρήκαν σημαντική απήχηση στους φοιτητές της Ελλάδας. Σκοπός των δράσεων της SCORA είναι η κατάρριψη κοινωνικών στερεοτύπων και η προαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς. Σε αυτόν τον τομέα δράσης, η HelMSIC βρήκε πρόσφορο έδαφος για να διοργανώσει και το πρώτο βιωματικό σεμινάριο ομοταγούς εκπαίδευσης, μία μέθοδο που επρόκειτο να χαρακτηρίσει συνολικά τις δράσεις της οργάνωσης.