Trainings
Υποστηρικτικές Δομές – TSD
Η εκπαίδευση των μελών, αποτελεί βασικό πυλώνα της HelMSIC. Για το σκοπό αυτό, μία ολόκληρη υποστηρικτική δομή είναι αφιερωμένη σε αυτή. Το Τraining Support Division (TSD) είναι η υποστηρικτική δομή της HelMSIC που ασχολείται με την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών τόσο ως μέρος των προγραμμάτων όσο και ως μενονωμένες διαδικασίες.
Σκοπός του είναι η εκπαίδευση και ανάπτυξη των μελών του σωματείου σε ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και γνώσεων μέσω ποικίλων εκπαιδευτικών μεθόδων όπως η πραγματοποίηση trainings σε τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο ή σε πολυήμερα events.
Το TSD αποτελείται από ένα μεγάλο δίκτυο εκπαιδευτών (trainers) με αντιπροσώπευση σε κάθε Τοπική Επιτροπή οι οποίοι επικοινωνούν και συνεργάζονται υποστηρίζοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες της οργάνωσης. Οι trainers είναι μέλη της HelMSIC που αποκτούν την ιδιότητα του trainer μετά από συμμετοχή Τraining New Trainers Workshops (TNT) ενώ στη συνέχεια μετεκπαιδεύονται με άλλες μεθόδους με σκοπό την ενδυνάμωση και την εξέλιξή τους.
Υπεύθυνος για το Training Support Division σε πανελλήνιο επίπεδο είναι ο National Training Director.
Trainings
Τι είναι τα trainings και τι σκοπό έχουν;
Τα trainings αποτελούν εκπαιδευτικές διαδικασίες και έχουν ως στόχο την εκπαίδευση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μελών μας. Έτσι, φοιτητές ιατρικής αποκτούν γνώσεις και εκπαιδεύονται πάνω σε δεξιότητες οργάνωσης, διαχείρισης και επικοινωνίας, πολύτιμες όχι μόνο για την δραστηριότητα τους μέσα στη HelMSIC, αλλά και για την μετέπειτα πορεία τους ως γιατροί.
Τα trainings στη HelMSIC είναι δύο ειδών: τα soft skills trainings και τα peer education trainings.
Soft skills trainings
Περιλαμβάνουν θεματικές όπως communication skills, team building, presentation skills & public speaking, strategic planning, conflict management, leadership, time management, decision making
Soft skills trainings πραγματοποιούνται:
- Σε τοπικό επίπεδο, με σκοπό την καλύτερη ανάπτυξη, λειτουργία και οργάνωση των τοπικών επιτροπών και των ενεργών μελών τους.
- Σε πανελλήνιο επίπεδο, πραγματοποιούνται σε όλες τις πανελλήνιες συναντήσεις για την εκπαίδευση των ενεργών μας μελών, αλλά και εξειδικευμένα events που σκοπό έχουν να επιμορφώσουν τον φοιτητή ιατρικής ή να δημιουργήσουν νέους soft skills trainers. Τέτοια event είναι το ΤΝΤ (Training New Trainers workshop).
Standing Committee Specific trainings
Trainings που βασίζονται σε μεθόδους ομοταγούς εκπαίδευσης και πραγματοποιούνται με θεματικές σχετιζόμενες με τους τομείς δράσης SCORA, SCORP, SCOME, SCOPH. Η ομοταγής εκπαίδευση αποτελεί μία μέθοδο μη τυπικής εκπαίδευσης (non formal education) όπου συνομήλικοι εκπαιδεύουν συνομηλίκους τους μέσα από βιωματικές μεθόδους και διαδραστικές διαδικασίες, σε ποικίλες θεματικές.
Στη HelMSIC, η ομοταγής εκπαίδευση προσανατολίζεται κυρίως στην παροχή γνώσεων, την ανταλλαγή απόψεων και την ευαισθητοποίηση μέσω του βιωματικού χαρακτήρα των εκπαιδεύσεων αυτών, και εισάγουν τους φοιτητές Ιατρικής σε έννοιες όπως η αλλαγή συμπεριφοράς (behaviour change).
Peer education trainings πραγματοποιούνται:
- Σε τοπικό επίπεδο, ως μέθοδος υλοποίησης συγκεκριμένων προγραμμάτων μας, όπως η World AIDS Day, Human Rights Day κ.α.
- Σε πανελλήνιο επίπεδο, στο πλαίσιο Πανελληνίων Συναντήσεων για την εκπαίδευση των ενεργών μελών σε συγκεκριμένες θεματικές των Τομέων Δράσης.
- Σε πανελλήνιο επίπεδο, στο πλαίσιο Training events, δηλαδή σε πολυήμερα εκπαιδευτικά events που σκοπό έχουν να εκπαιδεύσουν ή/και να ευαισθητοποιήσουν επιμορφώσουν τον φοιτητή ιατρικής γύρω από έναν συγκεκριμένα άξονα (πχ Ανθρώπινα Δικαιώματα) ή να δημιουργήσουν νέους peer education trainers.
Γιατί Peer Education;
Το peer education έγκειται στην ιδέα ότι οι φοιτητές – εκπαιδευτές που προσπαθούν να μεταδώσουν γνώση στους συμφοιτητές τους, στηρίζουν τα όσα λένε σε μια κοινή πλατφόρμα προηγούμενων αντιλήψεων και εμπειριών. Αυτή η γνωστική συσχέτιση δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας μεταξύ των συνομηλίκων με αποτέλεσμα να εκφράζονται περισσότερες απορίες και να γίνονται αναλυτικότερες διευκρινίσεις και επεξηγήσεις.
Μέσα από την εμπειρία διδασκαλίας από ομότιμους, ενθαρρύνεται η ανεξάρτητη μάθηση, η ενισχυμένη ομαδική δουλειά και η ενεργή τοποθέτηση των φοιτητών στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας (Lee et al., 2012). Όπως έχει αποδειχτεί από μελέτες τα άτομα συγκρατούν διαφορετικό ποσοστό των νέων πληροφοριών που δέχονται ανάλογα με τις μεθόδους διδασκαλίας. Όσο αφορά στις μεθόδους που κάποιος έχει ενεργό ρόλο, τα άτομα τείνουν να συγκρατούν το 90% των πληροφοριών που μπαίνουν στη διαδικασία να διδάξουν, επομένως το Peer Teaching έχει αποδεδειγμένα οφέλη και για τους εκπαιδευτές και για τους εκπαιδευόμενους.